Thor, Loki & Co. fac mai multe probleme decât tot panteonul grecesc

Am ajuns să citesc Norse Mythology a lui Neil Gaiman printr-o combinație de Gaudeamus, zile libere, copertă superbă, autor genial și un strop de “abia ce-am văzut Thor Ragnarok și parcă nu-mi vine să-i abandonez încă”. Un mix tocmai bun pentru o după-amiază de Loki & chill (deși, între noi fie vorba, nu există chill când vine vorba de Loki, dar despre asta puțin mai încolo).

Neil Gaiman nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare. A mai scris American Gods, Coraline și Stardust, printre altele, ultimele două fiind transformate și în filme (care mie, personal, îmi plac de mor ♥).

Mister Gaiman repovestește miturile nordice într-un stil direct, fără multe cuvinte în plus. Propoziții, fraze, capitole, toate sunt scurte și la obiect. Durează puțin până te obișnuiești, însă până la final te vindeci sigur de fraze lungi și încurcate. Cum el însuși spune la cuvântul autorului, sursele de inspirație au fost colecția de poeme anonime “Poetic Edda” și cartea “A Dictionary of Northern Mythology” a lui Rudolf Simek.

Revenind la zei… Dacă până acum am crezut că zeii din mitologia greacă fac alegeri proaste și provoacă numai probleme, ei bine, cei nordici sunt deja în altă ligă. Ca mai toate cărțile de genul, și Norse Mythology începe cu o povestire despre cum a fost creată lumea (9 lumi, în cazul nordicilor, ’cause they’re more needy), însă asta se încheie cu modul în care se va termina lumea. Și, în principiu, este numai vina lui Loki.

Dintre toți zeii, mai mult decât Thor sau Odin, Loki este în centrul celor mai multe povești și întâmplări. De cele mai multe ori este vorba despre o prostie pe care a făcut-o și care se întoarce împotriva lui, ceea ce-l obligă să facă tot posibilul să o îndrepte înainte să fie omorât de ceilalți zei.

Cea mai reprezentativă mi se pare cea în care o lasă cheală pe Sif, soția lui Thor, doar pentru că i se pare amuzant. Ceea ce îl face pe Thor să vrea să-l ucidă puțin. Ceea ce îl obligă pe Loki să găsească o soluție. 🙂

Așa că se duce la dwarfi și îi păcălește să creeze o perucă care să arate și să se comporte exact ca părul natural al lui Sif. În proces reușește să determine două familii de dwarfi să creeze cele mai grozave daruri pentru zei, convingându-i că aceștia voiau să decidă care sunt cei mai talentați fierari. Așa ajunge Thor în posesia lui Mjolnir și devine unul dintre cei mai puternici zei care au existat vreodată, dintr-o prostie a lui Loki.

Și cam așa se întâmplă cu toate problemele pe care Loki le creează, cumva reușesc să le aducă super multe beneficii zeilor, doar că aceștia nu prea apreciază. Pe bună dreptate de altfel, cum vor afla cu toții de Ragnarok.

Lasă un răspuns